Okapy doskonale sprawdzą się w restauracjach z otwartą kuchnią, otwartych strefach gastronomicznych, czy też kuchniach, gdzie
prowadzone są warsztaty. Okapy zazwyczaj są przeznaczone do współpracy z wentylatorami kuchennymi montowanymi na przewodzie (wentylatory
kanałowe z silnikiem poza strumieniem powietrza) lub na jego zakończeniu (wentylatory dachowe).
Najczęściej okapy produkowane są z blachy nierdzewnej 1.4301 (X5CrNi18-10) wg PN-EN 10088. Przy doborze okapów
ważnym jest, aby podać dokładny opis warunków, w jakich będzie pracował, ponieważ może zaistnieć konieczność
wykonania go z innego, bardziej odpornego na dane warunki materiału.
Jeśli chodzi o przepływy powietrza to dla wstępnego, szacunkowego określenia ilości powietrza wywiewanego można przyjąć wartość
0,2 m/s (w przypadku niewielkiego obciążenia) do 0,4 m/s dla średniego obciążenia, mierzone w płaszczyźnie
okapu. Szczegółowe ilości powietrza wyciąganego powinny zostać określone wg VDI 2052 przez projektanta instalacji wentylacyjnej obiektu.
W zależności od wariantu wyposażenia większość okapów może mieć dodatkowo filtr tłuszczowy oraz oprawę oświetleniowę.

Filtry tłuszczowe w okapach.
Filtry mogą być wyposażane w specjalne filtry tłuszczowe. Zamontowany pakiet filtracyjny składa się z kilku filtrów, które można łatwo zdemontować w celu ich umycia. W zależności od zapotrzebowania zamiast standardowych filtrów mogą zostać zastosowane metalowe, siatkowe filtry tłuszczowe. Głównym zadaniem filtra tłuszczowego jest zatrzymywanie cząsteczek tłuszczu i kurzu z zanieczyszczonego powietrza.

Jak należy dobierać okapy?
Dobór okapu rozpoczynamy od ustalenia, czy potrzebne jest urządzenie montowane na ścianie czy do sufitu. Okapy firmy Ciecholewski-Wentylacje Sp. z o.o. są modułowe – co oznacza, że możemy łączyć je w szeregi, a niektóre z nich możemy łączyć również równolegle plecami. Dla przykładu: skośne okapy przyścienne możemy łączyć ze sobą zarówno na dłuższym boku (plecami) jak i na krótszym boku jego szerokości. Dzięki temu, w przeciwieństwie do gotowych, dużych okapów łatwiej je będzie transportować i zamontować.
Następnie okapy należy dobrać biorąc pod uwagę urządzenia, nad którymi mają być zamontowane I układ pomieszczenia. W ten sposób określamy wielkość potrzebnego urządzenia. Dobrą praktyką jest pokrycie powierzchni urządzeń gastronomicznych z 20-to centymetrowym zapasem, co zapewni, że w sposób efektywny będzie pochłaniał parę, gorące powietrze i zapachy.
Dalszym krokiem będzie zdecydowanie o tym, jakich funkcji oczekujemy. Wszystkie okapy kuchenne są “wywiewne”, co oznacza, że usuwają wraz z powietrzem wentylacyjnym parę i tłuszcz z pomieszczenia. Okapy nawiewno - wywiewne posiadają dodatkową funkcjonalność dostarczania świeżego powietrza do pomieszczenia, tworząc tzw. “kurtynę” odcinającą parę i zapachy od reszty pomieszczenia. Zarówno przyścienne, jak i centralne okapy o oznaczeniu OIOC2 posiadają dodatkowo funkcję wyporowego napływu powietrza, wspomagającą uzupełnienie powietrza w pomieszczeniu zanieczyszczonego powietrza z pomieszczenia.
W tym kroku dobieramy wyposażenie okapu. Urządzenie możemy wyposażyć w filtry tłuszczowe (labiryntowy, siatkowy lub brak filtra) i w oprawę oświetleniową (AC 230V lub DC 24V).
Ostatnim krokiem jest wybór wersji urządzenia. Do dyspozycji mamy urządzenia klasyczne, przeznaczone do tradycyjnych, zamkniętych kuchni, jak również wersje dekoracyjne (w wielu wariantach) przeznaczone do kuchni otwartych, gdzie urządzenia są widoczne dla gości restauracji.
Ze względu na kształt dzielimy okapy na skośne i skrzynkowe.

Wśród okapów rozróżniamy:
- - urządzenia centralne (wyspowe) montowane na suficie,
- - urządzenia przyścienne, montowane bezpośrednio na ścianie,

Powyższy okap instalowany jest nad urządzeniami przemysłu spożywczego tj. kotłami, wannami, płytami grzejnymi itp. oraz w obiektach usług gastronomicznych. Montaż bezpośrednio nad źródłem emitującym ciepło i lub zanieczyszczenia tłuszczowo-parowe.

Powyższy okap instalowany jest nad urządzeniami przemysłu spożywczego tj. kotłami, wannami, płytami grzejnymi itp. oraz w obiektach usług gastronomicznych. Montaż bezpośrednio nad źródłem emitującym ciepło i lub zanieczyszczenia tłuszczowo-parowe. Konstrukcja pozwala na lepsze doświetlenie przestrzeni pod okapem światłem zainstalowanym w pomieszczeniu.

Okap z powyższego zdjęcia przeznaczony do wyciągu pary wodnej OWPW, umieszczony nad urządzeniami kuchennymi opracowany jest do wychwytywania i usuwania pary wodnej w miejscach, w których filtracja tłuszczu nie jest wymagana. Wykroplony wewnątrz okapu kondensat pary wodnej odprowadzany jest systemem przegród do rynienki skąd powinien zostać odprowadzony do sieci kanalizacyjnej. System przegród wraz ze specjalnymi szczelinami zapobiega kapaniu wody na znajdujące się pod okapem urządzenia stanowiące wyposażenie kuchni.

Okap z powyższego zdjęcia instalowany jest nad urządzeniami przemysłu spożywczego tj. kotłami, wannami, płytami grzejnymi itp. oraz w obiektach usług gastronomicznych. Montaż bezpośrednio nad źródłem emitującym ciepło i lub zanieczyszczenia tłuszczowo-parowe.

Okap pokazany wyżej (nawiewno - wywiewny) umieszczony nad urządzeniami kuchennymi przechwytuje zanieczyszczone powie-trze i kieruje je do filtrów tłuszczowych, w których wychwytywane są cząstki tłuszczu i zanieczyszczenia. Następnie powietrze jest usuwane przez instalację wywiewną. Poza funkcją wywiewną okap pełni również rolę urządzenia dostarczającego świeże powietrze do pomieszczenia. Świeże powietrze podłączone jest do króćców umieszczonych w górnej części okapu i wypływa szczelinami w frontowej ścianie u dołu. Jest to nawiew powietrza kurtynowy, odcinający. Funkcja nawiewu okapu istotna jest ze względu na: - uzupełnienie powietrza w pomieszczeniu - zredukowanie rozchodzenia się powietrza zanieczyszczonego do pomieszczenia - ograniczenie przedostawania się ciepła emitowanego przez urządzenia kuchenne do pomieszczenia.

Tłuszcz i zanieczyszczenia wytrącane ze strumienia powietrza osadzają się w labiryntowej konstrukcji filtra. Z czasem należy usunąć nagromadzony tłuszcz z rynienek filtra przez kąpiel w płynie odtłuszczającym. Okap posiada rynnę obwodową, do której jest odprowadzany kondensat pary wodnej z powierzchni wewnętrznych okapu. Rynna posiada zawór spustowy, którym należy opróżniać nagromadzoną wodę. K

Okap powyższy (nawiewno - wywiewny) umieszczony nad urządzeniami kuchennymi przechwytuje zanieczyszczone powie-trze i kieruje je do filtrów tłuszczowych, w których wychwytywane są cząstki tłuszczu i zanieczyszczenia. Następnie powietrze jest usuwane przez instalację wywiewną. Poza funkcją wywiewną okap pełni również rolę urządzenia dostarczającego świeże powietrze do pomieszczenia. Świeże powietrze podłączone jest do króćców umieszczonych w górnej części okapu i wypływa szczelinami w frontowej ścianie u dołu. Jest to nawiew powietrza kurtynowy, odcinający oraz dodatkowo z ściany frontowej czołowo w funkcji wyporowej. Funkcja nawiewu okapu istotna jest ze względu na: - uzupełnienie powietrza w pomieszczeniu - zredukowanie rozchodzenia się powietrza zanieczyszczonego do pomieszczenia - ograniczenie przedostawania się ciepła emitowanego przez urządzenia kuchenne do pomieszczenia.

Tłuszcz i zanieczyszczenia wytrącane ze strumienia powietrza osadzają się w labiryntowej konstrukcji filtra. Z czasem należy usunąć nagromadzony tłuszcz z rynienek filtra przez kąpiel w płynie odtłuszczającym Okap posiada rynnę obwodową, do której jest odprowadzany kondensat pary wodnej z powierzchni wewnętrznych okapu. Rynna posiada zawór spustowy, którym należy opróżniać nagromadzoną wodę.